Σχετικά με το πρόγραμμα
Το μάθημα «Ενδοσχολική βία και εκφοβισμός», συνολικής διάρκειας 4 εβδομάδων, είναι το πρώτο ελληνικό MOOC (Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα) που ασχολείται με το κοινωνικό αυτό φαινόμενο που απασχολεί τόσο τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, όσο και την ευρύτερη κοινωνία. Σκοπός του μαθήματος είναι όχι μόνο να ενημερώσει και να επιμορφώσει τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη της εκπαίδευσης στις θεωρητικές έννοιες του φαινομένου και στις επιπτώσεις του, αλλά να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα από τη θέση που κατέχουν, φαινόμενα που εμφανίζονται στο χώρο εργασίας τους, δηλαδή τα σχολεία.
Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος: Καθηγητής Αλιβίζος Σοφός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΣΑΕ, Παιδαγωγικό Τμήμα
Ακαδημαϊκά υπεύθυνος του προγράμματος: Γιασιράνης Στέφανος, Διδάκτορας Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΣΑΕ, ΠΤΔΕ
Διδάσκοντες που εμφανίζονται στα βίντεο
Αδαμαντία Φατσέα
Σύμβουλος Β/θμιας Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου
Συμμετοχή στην 1η εβδομάδα μαθημάτων
Η Αδαμαντία Φατσέα είναι εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων, του Μεταπτυχιακού διπλώματος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήμα ΤΕΠΑΕΣ, «Μοντέλα ανάπτυξης και διοίκησης εκπαιδευτικών μονάδων» και του Μεταπτυχιακό διπλώματος Ειδίκευσης Φυσικής Αγωγής «Άσκηση και Ποιότητα Ζωής» του Διατμηματικού Διετούς Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών, συνεργαζόμενων ΤΕΦΑΑ Παν/μίων ΔΠΘ & ΠΘ, κατεύθυνση «Φυσική Δραστηριότητα και Αθλητική Αναψυχή».
Παράλληλα, έχει συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων ως εισηγήτρια και ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για διάφορα θέματα όπως τη Φυσική Αγωγή, την Πληροφορική – Internet, την Αγωγή Υγεία – Αγωγή Καταναλωτή, την Ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στους πρόσφυγες, τις Μαθησιακές Δυσκολίες, την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πολιτιστικά Θέματα και τη Σχολική Βία και τον Εκφοβισμό.
Έχει διατελέσει υπεύθυνη του τμήματος Αγωγής Υγείας της Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Δωδ/σου και Σχολική Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Νομού Δωδ/σου. Αυτή την περίοδο είναι ΣΣΕ για την Αειφορία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Νοτίου Αιγαίου, με έδρα τη Ρόδο.
Δρ. Τσάρπα Ιωάννα
Eκπαιδευτικός, Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Συμμετοχή στην 2η εβδομάδα μαθημάτων
Η Ιωάννα Τσάρπα έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα και, ως επιμορφώτρια, σε προγράμματα Δια Βίου Μάθησης. Επίσης, συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και σεμιναρίων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη Δια Βίου Μάθηση, στη μη τυπική εκπαίδευση, στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη, στα οικονομικά της εκπαίδευσης, στην αποδοτικότητα και στο mentoring.
Γιασιράνης Στέφανος
Εκπαιδευτικός, Διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Συμμετοχή στην 3η εβδομάδα μαθημάτων
O Στέφανος Γιασιράνης είναι εκπαιδευτικός πληροφορικής και υπηρετεί στην Β/θμια Εκπαίδευση, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση ενηλίκων και την υλοποίηση σχετικών επιμορφωτικών προγραμμάτων.
Είναι εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86. Έχει ολοκληρώσει την ΑΣΠΑΙΤΕ Ρόδου, το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες της Αγωγής-Εκπαίδευση με χρήση Νέων Τεχνολογιών» του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Αυτο-ρυθμιζόμενη μάθηση και MOOCs: μια εναλλακτική πρόταση μη τυπικής εκπαίδευσης» στο ίδιο πανεπιστήμιο. Αυτή την περίοδο εκπονεί την μεταδιδακτορική του έρευνα.
Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται εκτός απο τα MOOCs, η Επαυξημένη πραγματικότητα (Augmented Reality), τα εκπαιδευτικά παιχνίδια (serious games), το εργαλεία Web 2.0 που μπορούν να έχουν παιδαγωγική εφαρμογή, η εκπαιδευτική ρομποτική και ζητήματα εθισμού στο Διαδίκτυο και εκφοβισμού.
Κασίμη Μαρία
Εκπαιδευτικός Ειδικής Αγωγής
Συμμετοχή στην 4η εβδομάδα μαθημάτων
Η Κασίμη Μαρία είναι δασκάλα, απόφοιτη της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λάρισας και έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την εξομοίωση πτυχίου, το Διδασκαλείο Ρόδου στην κατεύθυνση Ειδικής Αγωγής και το Μεταπτυχιακού δίπλωμα του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τμήμα ΤΕΠΑΕΣ, «Μοντέλα ανάπτυξης και διοίκησης εκπαιδευτικών μονάδων».
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα συνέδρια και έχει παρακολουθήσει επιμορφώσεις σε θέματα μαθησιακών δυσκολιών. Έχει συμμετάσχει, επίσης, ως επιμορφώτρια στο e-twinning.