Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο

Εισαγωγή στη μελισσοκομία


Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχετικά με το πρόγραμμα

Το μάθημα «Εισαγωγή στη μελισσοκομία» είναι συνολικής διάρκειας 4 εβδομάδων και σκοπός τους είναι να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο για τη μελισσοκομία και το θαυμαστό έντομο, τη μέλισσα, παρέχοντας του τα βασικά εφόδια για να ξεκινήσει, είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά να ασχολείται με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος: Καθηγητής Αλιβίζος Σοφός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΣΑΕ, Παιδαγωγικό Τμήμα

Ακαδημαϊκά υπεύθυνος του προγράμματος: Γιασιράνης Στέφανος, Διδάκτορας Πανεπιστήμιο Αιγαίου ΣΑΕ, ΠΤΔΕ

Προαπαιτούμενα

Δεν υπάρχει κάποιο γνωστικό προαπαιτούμενο για την εγγραφή σ' αυτή τη σειρά μαθημάτων.

Διδάσκοντες που εμφανίζονται στα βίντεο

krisrallo

Κρυστάλλω – Δέσποινα Μπάτη

Ζωοτέχνης-Μελισσοκόμος

Η Κρυστάλλω – Δέσποινα Μπάτη είναι Τεχνολόγος Γεωπόνος με κατεύθυνση τη Ζωική Παραγωγή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε κατά την διάρκεια των σπουδών της σε πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών στο Czech University of Life Sciences Prague (CZU) στην Τσεχία και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος "Διατροφή, Ευζωία και Δημόσια Υγεία" του Πανεπιστημίου Αιγαίου της Λήμνου. Και στα δυο της πτυχία ασχολήθηκε με έρευνα γύρω από τις μέλισσες.

Επίσης, έχει λάβει πιστοποιητικό επιμόρφωσης "Θεραπευτικές δράσεις των προϊόντων της μέλισσας, μελισσοβελονισμός" από την Ακαδημία. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια έχει και τα δικά της μελισσάκια που την καθιστά και ενεργή μελισσοκόμο.

Επιπρόσθετα, έχει διαπιστευθεί από το European Accreditation Council for Continuing Medical Education (EACCME) συμμετέχοντας στο 4ο Συνέδριο ELMO 2022 με την έρευνα με θέμα "Τα πολλαπλά οφέλη του μελιού και των προϊόντων μελιού, μια συστηματική ανασκόπηση". Επίσης, συμμετάσχει σε πλήθος συνεδρίων και σεμιναρίων.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην υγεία και ευζωία του ανθρώπου μέσα από την χρήση των προϊόντων της μέλισσας βρώσιμα ή μη, στη δια βίου εκπαίδευση και ειδικότερα την ενδιαφέρει να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος σχετικά με την τεράστια, ζωτική σημασία αυτού του εντόμου- επικονιαστή.

Ενότητες μαθήματος

Εβδομάδα 1: Εισαγωγή στη μελισσοκομία και γνωριμία με τη μέλισσα

Εβδομάδα 2: Ο μελισσοκομικός εξοπλισμός

Εβδομάδα 3: Η διατροφή των μελισσών

Εβδομάδα 4: Μελισσοκομικοί χειρισμοί

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

• ερασιτέχνες μελισσοκόμους που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη μελισσοκομία

• σε άτομα που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία

• σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο της μελισσοκομίας

Τι θα μου προσφέρει το πρόγραμμα

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος αναμένεται ότι θα έχουν επιτευχθεί τα ακόλουθα αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες:

✔ Εκτίμηση της αξία της μέλισσας για τη φύση και τον άνθρωπο

✔ Κατανόηση του βιολογικού κύκλου και της ανατομίας της μέλισσας

✔ Κατανόηση του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας των μελισσών

✔ Γνώση του βασικού μελισσοκομικού εξοπλισμού και της χρήσης του

✔ Γνώση των κυριότερων μελισσοκομικών φυτών

✔ Γνώση των βασικών μελισσοκομικών χειρισμών

✔ Εκτίμηση της αξίας των μελισσοκομικών χειρισμών στην απόδοση και την ευημερία του μελισσιού

Τρόπος Υλοποίησης

Το μάθημα υλοποιείται με τις αρχές της ασύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης μέσω της ατομικής μελέτης του ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού (αυτό-μάθηση / self-paced learning). Δεν υπάρχουν διδάσκοντες/ουσες, δεν διενεργούνται σύγχρονες τηλεδιασκέψεις, ενώ η αξιολόγηση γίνεται μέσω αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών τεστ (quiz).

Επίσης, το εκπαιδευτικό υλικό θα εμφανίζεται αυτόματα στους επιμορφούμενους ανά εμβδομάδα, αρχής γενομένης από την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος και μετά.

Δωρεάν παρακολούθηση

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.

Βεβαίωση παρακολούθησης

Για τη λήψη Πιστοποιητικού απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος σε ποσοστό τουλάχιστον 60% η οποία προκύπτει:

✔    από το τελικό κουίζ του μαθήματος.


Η βεβαίωση παρακολούθησης θα εκδοθεί ΔΩΡΕΑΝ.

ΕΓΓΡΑΦΗ