Παράλειψη σε κυρίως περιεχόμενο

Διασφάλιση Ποιότητας στη βιομηχανία τροφίμων


Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Σχετικά με το πρόγραμμα

Αντικείμενο του προγράμματος είναι η εφαρμογή Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας (ΣΔΠ) στην βιομηχανία των τροφίμων. Στόχος είναι η εξοικείωση του συμμετέχοντα με ένα γενικό θεωρητικό πλαίσιο το οποίο καλύπτει τα πιο σημαντικά μέρη ενός ΣΔΠ, συμπεριλαμβανομένων υφιστάμενων διεθνών εξελίξεων και τάσεων. Επιπλέον, παρουσιάζει διαφορετικές πρακτικές πλευρές της διασφάλισης ποιότητας, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα μεθόδων εφαρμογής.

Για την κάλυψη των παραπάνω το πρόγραμμα θα εστιάσει στα:

✔ αναγνωρίζει τις σύγχρονες εξελίξεις για την επαυξημένη πραγματικότητα.

✔ Προσδιορισμός της Διασφάλισης Ποιότητας τροφίμων και συναφείς έννοιες

✔  Ορθές Παρασκευαστικές Πρακτικές (ΟΠΠ) και HACCP

✔ Αποσαφήνιση των αρχών της Επικύρωσης και Επαλήθευσης και τρόποι εφαρμογής

✔ Καθιέρωση διεθνών προτύπων (όπως ISO, BRCGS, IFS κλπ)∙ GFSI∙ και απαιτήσεις μεγάλων διεθνών αλυσίδων super market με έμφαση στην διεθνή αγορά

✔ Εισαγωγή στην θεωρία της νεοεφαρμοσμένης απάτης (food fraud) και άμυνας τροφίμων (food defence) και κάλυψη βασικών παραμέτρων διεξαγωγής αξιολόγησης των τρωτών σημείων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων

✔ Θεωρητικοί καθώς και πρακτικοί παράμετροι μικροβιολογίας τροφίμων άμεσα εφαρμόσιμων σε περιβάλλον παραγωγής

✔ Νέες εξελίξεις και τάσεις στην βιομηχανία τροφίμων

✔ Κάλυψη βασικών αρχών διασφάλισης ποιότητας σε περιβάλλοντα υπηρεσιών εστίασης (εστιατόρια, ξενοδοχεία, catering κλπ.)

Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος: Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Γκατζιώνης, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Ακαδημαϊκά υπεύθυνος του προγράμματος: Κωνσταντίνος Γιαννούτσος, Υποψ. Διδάκτορας, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής

Προαπαιτούμενα

Δεν υπάρχει κάποιο γνωστικό προαπαιτούμενο για την εγγραφή σ' αυτή τη σειρά μαθημάτων.

Ενότητες μαθήματος

Εβδομάδα 1: Ποιότητα Τροφίμων, Ορθές Παρασκευαστικές Πρακτικές (ΟΠΠ) και HACCP

Εβδομάδα 2: Η διαδικασία της Επικύρωσης και Επαλήθευσης και Διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων

Εβδομάδα 3: TACCP και νέες τάσεις στην βιομηχανία τροφίμων

Εβδομάδα 4: Εφαρμογές μικροβιολογίας τροφίμων σε διαφορετικά περιβάλλοντα και Διασφάλιση Ποιότητας στην Εστίαση

Σε ποιους απευθύνεται

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:

• επαγγελματίες χώρων εστίασης

• φοιτητές/ριες ή/και υπ. Διδάκτορες/ισες και ερευνητές/ριες σε αντίστοιχα επιστημονικά πεδία.

Δωρεάν παρακολούθηση

Το πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν.

Βεβαίωση παρακολούθησης

Για τη λήψη Πιστοποιητικού απαιτείται η επιτυχής ολοκλήρωση του μαθήματος σε ποσοστό τουλάχιστον 60% η οποία προκύπτει:

✔    από το τελικό κουίζ του μαθήματος.


Η βεβαίωση παρακολούθησης θα εκδοθεί ΔΩΡΕΑΝ.

ΕΓΓΡΑΦΗ